Kapalı Burun Estetiği
ISTANBUL CLINIC

Kapalı Burun Estetiği

Kapalı burun ameliyatı nedir kimlere uygulanır?

Açık ameliyatların aksine kapalı teknik ile yapılan ameliyatlarda burun derisi ve burun içinde bulunan yumuşak dokuların açılmasına gerek yoktur. Burun sadece kemik, kıkırdak ve deriden oluşmaz. Yumuşaklığını, hareketliliğini sağlayan ve düzgün görünmesine neden olan bağlar vardır. Bu teknikle hem cilt ve yumuşak doku çok daha az hasar görür hem de bağları da hiç kesmeden, kanatmadan ameliyat gerçekleştirilir. Tüm bu nedenlerle hastanın iyileşme süreci kısalır. Ameliyat sonrası herhangi bir iz kalmaz. Kapalı burun ameliyatları revizyon ameliyatları, deviasyon ameliyatları da dahil her hasta grubuna uygulanır.

Kapalı burun ameliyatları nasıl yapılır?

Kapalı burun ameliyatında bütün kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Bu sayede burun ucunda açık rinoplastide olduğu gibi dikiş izi oluşmaz. Kapalı rinoplastide genellikle genel anestezi tercih edilir. Ameliyat yaklaşık olarak 2-2,5 saat arasında sürer.

Ameliyat sonrası hasta bir gece hastanede tutulur. Açık ameliyatlara göre hastanın yüzünde daha az morluk görülür. Yüzde şişlikler görülmesi normaldir. Kapalı ameliyattan sonra alçı yedinci-sekizinci günde çıkartılır. Burada bahsedilen alçı bilinen tarzda bir alçı değildir. "Termoplastik sprit" olarak tanımlanır. Burnun içine çoğu zaman silikon yaprak şeklinde tampon konur. Bunlar da üçüncü-dördüncü günde çıkarılır. Genel olarak hastanın yaşı, deri durumu, sağlık koşulları, sigara içip içmemesi iyileşme sürecini etkiler. Tüm koşullar normal seyrettiğinde hasta 12.-13. günde hiç ameliyat yokmuş gibi görünür. Tam iyileşme süreci 6 ayı bulur.

Halk arasında Kapalı Rinoplasti sonrasında burun düşmesi görülebilir şeklinde bir inanış vardır. Bu son derece yanlıştır. Uzman ellerde yapıldığı takdirde hiçbir şekilde böyle bir risk yoktur.

Kapalı rinoplastinin avantajları nelerdir?

  • Yara izi kalmaz.
  • İyileşme süreci daha hızlıdır.
  • Cilt ve yumuşak doku daha az hasar görür.
  • Ameliyat sonrası hiç ameliyat olmamış gibi bir görüntü sağlamak mümkündür.

Ameliyat sonrası hastanın dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Ameliyat sonrası ilk iki gün hastanın biraz yüksekte ve başı yukarıda yatması önerilir. Bunun amacı yüzün morarması ve şişmesini engellemek, kanın başa daha az gitmesini sağlamaktır. Buz tedavisi de ilk 2 gün tavsiye edilir. İlk iki gün sağa ya da sola yatılmaması, 4-6 hafta gözlük takılmaması gerekir. Bantların 7-8 gün ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Termoplastik split çıkarıldıktan sonra da iki günlüğüne bir bant yapıştırılır. İki gün sonunda hasta bu bantları duş esnasında kendisi çıkarır.

Hasta, masa başı işte çalışıyorsa 3.-4. gün de bandajı ile gitmesinde bir sakınca yoktur. Bu şekilde gitmeyi tercih etmezse 10-12 gün sonunda işe başlayabilir.

PAYLAŞ